MASNA KOŽA I AKNE VODIČ ZA NEGU

KAKO PREPOZNATI MASNU KOŽU?

Upravo ste se probudili, a lice vam je već super sjajno, pojačan rad lojnih žlezda, proširene pore u kojima se zadržava masnoća, sklonost ka mitiserima i aknama, dobra vlaga na površini kože, nedostatak vlage u dubljim slojevima kože, neravna na dodir, preterano sjajna i mlitava.

Zvuči poznato?

Ako si ovo ti, znači da imaš prirodno masnu kožu i u nastavku teksta moći ćeš da saznaš koji su uzroci masne kože i na koji način treba da je neguješ.

Svako ko se bori sa masnom i sjajnom kožom može da tvrdi da je puko postojanje sebuma (medicinski izraz za ulja kože) prokletstvo. Ipak, majka priroda je nameravala da sebum posluži u blagotvornu svrhu.

 

DOBRA STRANA MASNE KOŽE

Koža bez svoje masnoće ne bi mogla da bude ni zdrava ni lepa. Ove masti, to jest sebum, štite kožu od preteranog isušivanja i čine je mekom i nežnom.

Žlezde bi trebalo da igraju normalnu ulogu u podmazivanju kože, štiteći ih od ekoloških izazova poput dehidracije i održavanja zdravlja i sjaja. pH kiselog omotača kreće se između 4,5-5,5.

Koža iz svojih pora luči prirodna ulja koja se nazivaju sebum. 
Sebum održava vašu kožu hidriranom tako da neće lako pucati i bore se dosta sporije pojavljuju na masnoj koži.

Ta prirodna hidratacija je zdrava, ali neki ljudi proizvode više prirodnog ulja nego što je potrebno njihovoj koži i tada to počinje biti problem. 

 

LOŠA STRANA MASNE KOŽE

Kada se stvaranje sebuma otrgne kontroli, onda koža prelazi u kategoriju masne, a to sa sobom nosi čitav niz problema – akne, mitesere i izgled kao da smo se namazale uljem. 

Osim sjaja, možete primetiti da se osećate masno samo sat-dva nakon tuširanja ili umivanja lica. 
Verovatno ste također primetili da ste skloni aknama jer se ovaj sebum zadržava, zajedno sa bakterijama i mrtvim ćelijama kože, koje zapušavaju vaše pore. 

Genetika, promene hormona i stres mogu povećati proizvodnju sebuma.

Pred vama je vodič kroz koji ćemo vam dati najvažnije informacije o masnoj koži: kako da utvrdite da li vam je koža zaista masna, a onda i kako da je negujete, koje proizvode da izaberete i kako da kontrolišete akne.

 

 TEST ZA MASNU I MEŠOVITU KOŽU

Imajte u vidu i da tip kože može da se promeni pod uticajem hormona, stresa ili vremenskih uslova.

Zato je najbolje da povremeno uradite ovaj jednostavan test i potvrdite vaš tip kože:

  1. Očistite lice kao što to obično radite i nemojte nanositi druge proizvode (kreme, losione, i td.).
  2. Sačekajte sat vremena.
  3. Uzmite papirni ubrus ili toalet papir i nežno tapkajte čelo, nos i bradu. Da li na papiru ostaju tragovi masnoće?
  4. Pogledajte se detaljno u ogledalu. Da li primećujete sjaj na koži, ili imate mastan osećaj kada pređete prstima po licu?

Ako ste na pitanja pod 3. i 4. odgovorili sa ‘da’, vaša koža je masna (ili mešovita, ako je sjaj samo na T-zoni).

Jedna napomena: ako sumnjate da vam je koža masna ali posle koraka br. 1 osetite zatezanje, proverite umivalicu koju koristite. Ako je proizvod prejak, odnosno sadrži agresivne deterdžente koji ‘ljušte’ masnoće sa kože, to vam može zavarati trag (ujedno, koži činite medveđu uslugu).

 

NEGA MASNE KOŽE

Umijte se nežnom penušavom umivalicom, a zatim nahranite kožu hidrantnim proizvodoma.

Nakon čišćenja blagi toner može da pomogne u kontroli sebuma, pogotovo ako sadrži i sastojke koji kontrolišu pojavu akni. 

Ako je koža masna ne znači da je i hidrirana – to je česta zabluda koju čujemo, a koja će vas koštati lepog tena.

Dakle, hidrantni proizvod je neophodan, a na vama je da izaberete laganu formulaciju koja ne sadrži komedogene sastojke (one koji će zapušiti pore). Prijaće vam hidrirajući sastojci kao što su hijaluronska kiselina, niacinamid, hamamelis, retinol.

Oko očiju namažite antirid (tip antirida zavisiće najviše od vaših godina i stanja kože, pošto koža u ovom predelu obično nije masna) i pre nego što izađete napolje zaštitite je UV zaštitom, bez obzira koje je godišnje doba.

 

Predire Paris predlog proizvoda za negu masne kože:

Među našim proizvodima naći ćete nekoliko njih koje smo namenski formulisali za masnu i problematičnu kožu

Lava Foam hidrirajuće sredstvo za čišćenje lica (Bogato vitaminima E i A)-Predire Paris Srbija

Pena za čišćenje lica
Krema za Podočnjake i Bore oko Očiju
 

Nedeljna nega

Bar jednom nedeljno uradite nežan piling da pomognete koži da se reši mrtvih ćelija. 

Make za lice su takodje veoma važne.  Maske, koje uglavnom sadrže vrlo koncentrisane aktivne sastojke koji pružaju benefite tvojoj koži.

Zato je ne samo poželjno, već i više nego preporučljivo da se maske koristiš 2 do 3 puta tjedno.

 

Maska za masnu i problematičnu kožu:

Maska za negu masne kože

 

 


1 komentar

  • Vaše proizvode sve obožavam i dugo sam čekala i ovu liniju da uvedete. Od prvog nanošenja, tolika promena, rezultati odmah vidljivi, serum tako prijatno hladi lice. Savršenstvo. Jedva čekam da prođe mesec dana korišćenja i da vidim prave rezultate. Hvala Vam. Poz

    Jovana

Ostavi komentar