Kako produžiti postojanost parfema na koži?

Dosadilo vam je da stavljate parfem koji će kroz sat-dva potpuno ispariti? Uzaludno vam je i da trošite novac na skupe parfeme, koji nekako uvek intenzivnije mirišu na vašim prijateljicama nego na vama? Za mnoge od nas, postojanost parfema predstavlja pravi izazov, a razlozi za to mogu biti mnogobrojni. 

Poznato je, na primer, da suva koža ne zadržava miris tako dobro kao hidrirana, odnosno da ukoliko je Ph vrednost kože visoka to može dovesti do stvaranja alkalnog okruženja na koži, što zauzvrat može neutralisati kiselost, a samim tim i “ugušiti” parfem. Osim toga, jasno je i da sam kvalitet i tip parfema mnogo utiču na njegovu postojanost.

Kako testirati postojanost parfema pre kupovine?

Postoji nekoliko načina na koje možete testirati postojanost parfema pre kupovine. Prvi od njih je da isprobate tester na koži i vidite kako će se on ponašati tokom narednih sati - uvek možete pitati prodavca za uzorak, a takođe možete proveriti recenzije proizvoda na internetu kako biste saznali iskustva drugih kupaca za željenu mirisnu notu. 

Takođe, postoji jedan provereni trik koji možete probati, a odnosi se na to da nanesete parfem na pulsne tačke, tj. na mesta na kojima se puls najlakše oseti i gde je temperatura kože najviša, što pomaže da se miris parfema, odnosno njegovi molekuli lakše oslobode i zadrže na koži. Najčešće pulsne tačke su vrat, područje iza ušiju, kao i unutrašnje strane zglobova

Savet: Nanesite parfem na jednu ili više pulsnih tačaka istovremeno, pričekajte nekoliko minuta, a zatim proverite koliko se i kako parfem oseti. Vodite računa da nikako ne trljate parfem nakon nanošenja, jer to može uništiti molekule i tako smanjiti njegovu postojanost.

A šta kada je problem ipak u koži?

Kao što smo već rekli, osobe s suvom kožom mogu imati poteškoća u zadržavanju mirisa parfema jer parfem brže isparava s njihove kože. Razlog tome je što suva koža ne sadrži dovoljno vlage, odnosno prirodnog sebuma koji zadržava miris na koži.

Ako se i vi suočavate s ovim problemom, ne brinite - postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da produžite postojanost svog omiljenog mirisa. 

  1. Nanesite parfem odmah nakon tuširanja i hidratacije kože   

Koža je nakon tuširanja i hidratacije u najboljem stanju za primanje mirisnih molekula. Naime, topla voda otvara pore na koži, što omogućava bolju apsorpciju parfema, dok hidratacija pomaže da se parfem bolje prijanja na kožu. Osim toga, mnogi proizvođači parfema preporučuju nanošenje parfema na hidriranu kožu zbog toga što većina parfema sadrži alkohol koji može dodatno isušiti kožu. 

Hidratantne supstance u losionu, ulju i kupki za telo, pomoći će u održavanju vlažnosti kože i sprečavanju njenog isušivanja. Takođe, preporučuje se korišćenje visokohranljivih putera za telo sa hidrirajućim sastojcima poput shea putera, arganovog ulja, kokosovog ulja i slično.

Naša preporuka:

 

                                 Shea Puter sa Marakujom                                                      Shea Puter sa Kokosom i Uljem Argana

      2. Koristite parfem, a ne toaletnu vodu

Parfemi s višim procentom parfemskih ulja obično su trajniji od toaletnih voda, budući da sadrže veću koncentraciju mirisnih ulja ili esencija, što ih čini intenzivnijim i dugotrajnijim. Koncentracija mirisnih sastojaka u parfemima obično je između 15-20%, dok je u toaletnim vodama obično između 5-15%. Postoji nekoliko različitih oznaka za parfeme i toaletne vode na koje morate obratiti pažnju prilikom kupovine: 

  • Parfem (Parfum): najkoncentrovaniji oblik mirisa, sadrži između 15-30% mirisnih ulja i može trajati do 24 sata na koži.
  • Eau de Parfum: manje koncentrisan od parfema, sadrži između 15-20% mirisnih ulja i može trajati do 8 sati na koži.
  • Eau de Toilette: manje koncentrisan od Eau de Parfum-a, sadrži između 5-15% mirisnih ulja i može trajati do 4 sata na koži.
  • Eau de Cologne: najmanje koncentrisan od svih, sadrži između 2-5% mirisnih ulja i traje samo nekoliko sati.

Važno je istaknuti da oznake mogu varirati zavisno o proizvođača. Stoga se preporučuje da proverite koncentraciju mirisnih ulja u sastavu parfema kako biste bili sigurni koliko su postojani i intenzivni mirisi koje koristite.

     3. Nanesite parfem u slojevima

Nanošenjem parfema u slojevima možete poboljšati njegovu postojanost i trajanje na koži, jer se mirisni molekuli postepeno oslobađaju tokom vremena. Kada nanosite parfem u slojevima, počnite s manjom količinom parfema i postupno dodajte još nekoliko prskanja kako biste izgradili slojeve mirisa. To će omogućiti da se mirisne molekule parfema postepeno otpuštaju, čime ćete produžiti njegovo trajanje.

     4. Pilingujte telo

Možda zvuči kontradiktorno, ali piling zaista može produžiti trajanje parfema i to na nekoliko načina: piling pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože, što stvara glatku podlogu za nanošenje parfema, koji se tako bolje apsorbuje u kožu. Takođe, dobro obavljen piling pruža koži hidrataciju čineći je idealnom podlogom za dugotrajnu postojanost parfema.

Naš predlog je savršen piling letnjih nota koji ne smete propustiti:

Papaya Milk Brown Sugar Piling za Telo

    5. Čuvajte parfem na suvom i hladnom mestu

Niske temperature i suvi vazduh mogu usporiti proces oksidacije i razgradnje mirisnih ulja. Čuvanje parfema na hladnom i suvom mestu, stoga, može produžiti njihovu postojanost i sačuvati kvalitet. Međutim, važno je napomenuti da se parfemi ne bi smeli čuvati u kozmetičkim frižiderima jer hladnoća može uzrokovati kristalizaciju mirisnih ulja i promeniti njihov sastav, što može oštetiti miris. 


1 komentar

  • hvala na savetima….

    ivana

Ostavi komentar