Kolagen za kožu — eliksir mladosti ili još jedan marketinški trik

Sigurno ste primetili kako vam s godinama koža gubi volumen, postaje opuštenija i manje elastična, a tu su često i neizbežni znaci starenja poput finih linija i bora na čelu, oko očiju i u predelu usana. Glavni razlog tome leži u nedostatku jednog proteina od vitalnog značaja za svež i mladolik izgled, a njegovo ime je kolagen.

U kozmetičkoj industriji, kolagen je poznat kao “eliksir mladosti”, a o njegovom čudotvornom dejstvu za podmlađivanje kože priča ceo svet. Ipak, mnogi se pitaju da li kolagen zaista može da vrati vreme unazad ili je reč o samo još jednom marketinškom triku. 

Ukoliko ste i vi u nedoumici, na pravom ste mestu, jer vam u nastavku otkrivamo istinu o kolagenu — šta je, koji su njegovi kozmetički benefiti i kako ga treba koristiti za vrhunske rezultate.  

Šta je kolagen?

Kolagen je glavni protein u telu i nalazi se praktično svuda — u mišićima, kostima, hrskavici i koži, a organizam ga sam proizvodi uz pomoć aminokiselina i vitamina C. Postoji više različitih tipova kolagena, a posebnu važnost ima “Tip I”, koji čini gotovo 90% ukupne strukture kože i izgrađen je od gusto zbijenih vlakana.

Nažalost, klinička istraživanja dokazala su da prirodna sposobnost organizma da proizvodi kolagen opada sa godinama i to za čak 1% na godišnjem nivou. To znači će vaša koža sa 80 godina proizvoditi minimum 75% manje kolagena nego što ste imali u svojim 20-im. Kao što možete pretpostaviti, upravo ovaj deficit gradivnog materijala u infrastrukturi kože dovodi do gubitka njene prirodne punoće, elastičnosti i gipkosti. 

Dakle, kada sledeći put čujete kako nega kolagenom usporava starenje, znajte da posredi nije nikakav marketinški trik, već čista nauka!

Zašto je kolagen toliko važan za kožu?

Zbog njegovog velikog udela u sastavu kože, kolagen je jedan od najvažnijih faktora koji utiču na njen izgled. Ulogu ovog “magičnog” proteina najbolje opisuje njegov naziv, koji potiče od grčke reči “kólla” (u prevodu lepak), jer predstavlja vezivni element bez kojeg mišići ne bi imali tonus, a koža bi bila opuštena i kruta. Osim toga, ovaj moćni saveznik lepote ima i izuzetnu regenerativnu moć koja obnavlja kožu i pomaže joj da se oslobodi toksina koji mogu izazvati iritacije i ubrzati proces starenja.

Kako da održite nivo kolagena u organizmu?

Najefikasniji način održavanja zadovoljavajućeg nivoa kolagena u organizmu jeste kombinacija uravnotežene ishrane i zdravih životnih navika, jer spoljašnja i unutrašnja nega zajedno uvek daju najbolje rezultate. 

Izbegavajte direktnu i prekomernu izloženost suncu, pušenje i alkohol, jer ultraljubičasti zraci i toksini stimulišu enzime koji razgrađuju kolagen. Takođe, kako biste svom telu pružili dovoljno “goriva” za proizvodnju kolagena, svoju dijetu bazirajte na hranjivim sastojcima koji sadrže aminokiseline, vitamin C, cink, bakar, sumpor i omega 3 masne kiseline⁣.

Kako da obnovite kolagen uz pomoć kozmetike?

Kao što vam zdrav životni stil može pomoći da održite optimalan nivo kolagena u organizmu, kvalitetna anti-age kozmetika može učiniti da gubitak ovog proteina lako nadoknadite i dodatno stimulišete. Ukoliko želite da na prirodan i neinvazivan način obnovite kolagen kože, u svoju redovnu bjuti rutinu obavezno uključite kolagenske kreme, serume i maske — o kojima će biti više reči u narednim redovima.

Kreme sa kolagenom

Ova vrsta kozmetičkih preparata fokusirano deluje na opuštenost kože, bora, gubitak tonusa i volumena, ali i na zarastanje rana i smanjenje vidljivih ožiljaka. 

Na tržištu su dostupne brojne anti-age kreme za obnovu kolagena, međutim imajte u vidu da nisu sve opcije podjednako efikasne i kvalitetne. Iz tog razloga, posebnu pažnju obratite na formulu proizvoda i njen sastav. Kako biste postigli što bolje rezultate u što kraćem vremenskom roku, birajte formule koje sadrže hidrolizovani kolagen, jer on može dopreti do dubljih slojeva kože lica.

Za svakodnevnu upotrebu kod kuće i rezultate kao iz kozmetičkog salona, naša preporuka je luksuzna Predire Paris Krema za Obnovu Kolagenskih Vlakana, čija neverovatna formula pored najkvalitetnijeg kolagena sadrži i vitamine E i D, a ima i izuzetna hidratantna, antibakterijska i antiseptička svojstva.

Predire Paris Krema za Obnovu Kolagenskih Vlakana

Serumi sa kolagenom

Serumi sa kolagenom predstavljaju pravu “anti-age bombu” za kožu jer kombinuju najefikasnije sastojake i imaju koncentrovane aktivne supstance koje targetiraju različite dermatološke probleme — oživljavaju elastičnost kože, povećavaju tonus i snagu kože, zaglađuju postojeće i sprečavaju nove fine linije i bore. 

Zahvaljujući momentalnom efektu glatke kože, kolagenski serum takođe možete koristiti i kao podlogu za šminku, tako da je ovaj proizvod savršen za vašu svakodnevnu negu, a njegovi efekti su višestruki. 

 Predire Paris 50X Premium Kolagen Serum

 

Za instant anti-age i glow-up efekat tokom dana predlažemo Predire Paris 50X Premium Kolagen Serum, a za raskošne rituale lepote i nege pred spavanje Noćni Serum za Obnovu Kolagenskih Vlakana, koji trenutno revitalizuju kožu, poboljšavaju njenu teksturu i maksimiziraju obnavljanje kolagena u jednom potezu.

Predire Paris Noćni Serum za Obnovu Kolagenskih Vlakana

Maske sa kolagenom

Maske za lice sa kolagenom predstavljaju efikasno i praktično rešenje jer za vrlo kratko vreme daju željeni efekat —  vitalniju, elastičniju i mekšu kožu. One funkcionišu na principu upijajućeg svojstva, što znači da njihovi sastojci imaju produženo vreme delovanja i to čak 3x duže nego kod ostalih preparata. Pogodne su za sve tipove kože, a osim što brzo i lako stimulišu sintezu kolagena, takođe pružaju i celodnevnu hidrataciju. 

Za kompletnu transformaciju kože i vidljive rezultate već nakon prve upotrebe, naša preporuka je Predire Paris Srebrna Sheet Maska za Obnavljanje Ćelija Kolagena, koja targetira dubinski sloj kože gde podstiče stvaranje novih ćelija, pojačava njihovu imuno-barijeru, te tako stvara “neprobojni oklop” koji štiti kožu od negativnih uticaja spoljašnje sredine.

Predire Paris Srebrna Sheet Maska za Obnavljanje Ćelija Kolagena

Kada je u pitanju anti-age nega, važi zlatno pravilo “što pre, to bolje” — što pre pružite svojoj koži ljubav, to će vam više i bolje ona uzvratiti. A ukoliko niste sigurni odakle da počnete,  krenite od Predire Paris kozmetike, koja će vam pružiti sve što vam treba za savršeno negovan i mladolik izgled, baš svakog dana.

Istraži Predire Paris


Ostavi komentar